WordPress 5.5 er nu rullet ud, og derfor vil vi gerne introducere de mest mærkbare ændringer og funktioner, som er blevet tilføjet til Core med den anden WordPress opdatering i år.
Vi er vant til at se mange tilføjelser til Blok Editoren for hver WordPress-opdatering, og WordPress 5.5 er bestemt ingen undtagelse!
Denne version indeholder tonsvis af ændringer, som ikke er relateret til editoren, og som skulle have stor indflydelse på den måde, vi bruger CMS (Content Management System) på.
Hvad er nyt i Blok Editoren?
Med den seneste udgave af WordPress er der blevet tilføjet ti forskellige versioner af Gutenberg pluginet, som giver en masse UI-forbedringer lige fra brugervenlighed til funktionalitet og ydeevne.
Vi vil komme ind på følgende tilføjelser, som WordPress 5.5 er kommet med til Blok Editoren:
- Nyt UI-design
- Blok design-værktøjer
- Inline billedredigering
- Blok kategorier og nyt Blok-indsættelsespanel
- Blok hjælperen og Blok plugins
- Blok mønstre
Nyt UI-design
Ved hver version af Gutenberg pluginet har der været små og ikke så små forbedringer, som ændrer den samlede oplevelse. Mange af disse ændringer er nu blevet en del af WordPress 5.5. Så når du først opdaterer til den nye opdatering, vil du finde følgende ændringer:
- En forenklet Blok værktøjslinje
- Stærkere farvekontraster
- Nye ikoner
- Blok flytningsværktøj
- Omkringliggende elementer
- Forhåndsvisninger på diverse enheder
- Forbedret drag-and-drop funktion
- Forbedret og ensartet Blok stilart på tværs af UI
- Evnen til at formatere flere blokke på én gang
- Bedre ydeevne
De nævnte ændringer ovenfor er bare nogle af de få ændringer, som påvirker redigeringsoplevelsen.
Yderligere ændringer inkluderer også:
Subscript og Superscript indstillinger
Formateringsindstillinger for subscript og superscript tekst er nu også tilgængelige fra Rich Text kontrolpanelet (Gutenberg 8.0).
Parent Block valgmuligheder
En helt ny værkstøjslinje vil nu dukke op, når man kører musen hen over venstre side af Blok værktøjslinjen. Den nye knap giver mulighed for at vælge en forældreblok (Gutenberg 8.3).
Blok design-værktøjer
Der er blevet tilføjet flere værktøjer til Gutenberg pluginet over de sidste måneder og er nu inkluderet i WordPress 5.5.
Højdekontrol og baggrundsgradienter
Det første sæt af værktøjer giver dig kontrol over dimensioner og baggrundsfarve for flere blokke (Gutenberg 7.9).
Padding og linkfarve
To yderligere funktioner er blevet tilføjet (Gutenberg 8.3), men de er stadigvæk markeret som en test. Disse er:
- Kontrol over padding
- Kontrol over linkfarve på afsnit, overskrifter, grupper, kolonner og billeder og tekstblokke
Hvis du gerne vil tilføje paddingkontrol, skal du tilføje følgende linje til dit temas functions.php:
Hvis du gerne vil aktivere kontrol over linkfarve til afsnit, overskrift, grupper, kolonner og billede og tekstblokke, skal du tilføje følgende linje til dit temas functions file:
Brugerdefinerede enheder og brugerdefineret linjehøjde
Denne nye tilføjelse giver dig adgang til at sætte højde for px, em, rem, vw og vh. Procent (%) er også understøttet, men den er udeladt på grund af den uforudsigelige præsentation af procentvise højder.
Med den forbedrede højdekontrol kan du springe værdier med 10 ved at holde shift nede, samtidig med at du trykker på op eller ned piletasterne.
Inline billedredigering
En ny redigeringsfunktion er blevet tilføjet til blok editoren med Gutenberg 8.4, og det giver brugerne mulighed for at redigere billeder direkte fra Billede blokken.
Nu er det blevet tilføjet til WordPress 5.5, og du kan beskære, rotere, zoome og justere billedproportionerne uden at skulle ind i Mediebiblioteket, hvilket giver en hurtigere redigeringsoplevelse.
Hvis du er vant til at udgive tonsvis af billeder, så vil du komme til at elske denne funktion.
Det eneste du skal gøre for at få adgang til denne funktion, er at trykke på Beskær-knappen i billedværktøjslinjen, og så har du adgang til disse nye funktioner. WordPress gemmer det nye redigerede billede i Mediebiblioteket og kopierer detaljer fra det originale billede (titel, beskrivelse, billedtekst, alt-billedtekst og EXIF data). Dette giver dig total kontrol over nye billedversioner.
Blok kategorier og nyt blok indsættelsespanel
En redesignet blok indsættelsespanel viser forskellige blokke og mønstre i kategorier, som giver en betydelig forbedret redigeringsoplevelse og gør blokke og mønstre lettere at finde (Gutenberg 8.3).
Blokmappen og blok plugins
Med implementeringen af blokmappen kan du finde, installere og tilføje tredjepart blokke direkte fra blokindsætteren.
Når du søger efter en blok, som du ikke allerede har installeret, vil du få vist en en liste af plugins, som er tilgængelig i pluginmappen. Disse plugins bliver kaldt for “blok plugins”, og du kan tilføje dem til din editor med et simpelt klik.
Takket være denne nye fantastiske tilføjelse kan du nu bygge dine egne blokke og tilføje dem til pluginmappen og gøre dine kreationer tilgængelige for hele WordPress fællesskabet.
Den gode nyhed er, at du ikke behøver at være en PHP-guru for at skabe dine egne brugerdefinerede blokke. Du har bare brug for at have noget kendskab til Javascript.
Blokmønstre
Tilbage i marts 2020 introducerede Gutenberg 7.7 og Gutenberg 7.8 blokmønstre og blokmønstre API til temaer og plugins.
Blokmønstre er foruddefinerede blok layouts, som giver brugere adgang til hurtigt at tilføje komplekse strukturer af indlejrede blokke til deres sider. Intentionen med dette er at hjælpe tekstforfattere og sideadministratorer med at overkomme “blank side syndrom” og bygge professionelle layouts og advancerede visninger uden problemer.
Til forskel fra temaskabeloner er blokmønstre designet til at hjælpe sideadministratorer og tekstforfattere med at gøre processen hurtigere og forbedre deres redigeringsoplevelse.
Da Gutenberg 7.7 blev lanceret, var Blokmønstre til at finde i et sidebar plugin, men med Gutenberg 8.0 blev det flyttet til en moderniseret blokindsætter, som nu er en del af et panel, som er placeret på venstre side af editoren.
I deres tidlige fase kom blokmønstre med et meget begrænset sæt mønstre. Uanset hvad, så bringer de en kæmpe forbedring til redigeringsoplevelsen, og forhåbentlig vil der blive tilføjet flere i den nære fremtid.
- Tekst
- Hero
- Kolonner
- Knapper
- Galleri
- Funktioner
- Testimonials
- Ukategoriseret
Automatiske opdateringer for plugins og temaer
En af de største bekymringer for sideejere er sikkerhed, og at holde sig opdateret med software er en almindelig anbefaling, enhver sideejer burde tage i mente.
Automatiske WordPress-opdateringer har været tilgængelige som en funktion siden WordPress 3.7. Nu er problemet bare, at alt imens automatiske opdateringer er aktiveret som standard til grundlæggende vedligeholdelses- og sikkerhedsudgivelser inden WordPress 5.5 blev lanceret, så har mange sideejere ikke draget fordel af automatiske opdateringer af plugins og temaer.
Grunden til dette er, at denne funktion kræver basisviden om WordPress’ udvikling. Nu med WordPress 5.5 kan sideadministratorer slå automatisk opdatering af plugins og temaer til og fra med et enkelt klik direkte i deres WordPress kontrolpanel.
Automatisk opdatering af plugins kan blive aktiveret og deaktiveret ved at klikke på det link, der kommer frem i Automatic Updates-kolonnen, som nu er tilgængelig under Plugins.
Jonas, Hjalte, Musti – vil I skrive videre på den tekniske del af blogindlægget?
Link til inspiration: https://kinsta.com/blog/wordpress-5-5/#block-directory