Hvad er vektor grafik?

Hvad er vektor grafik?

Engelsk betegnelse: Vector
Kendte fil typer: .ai .eps .pdf .svg

Vektor grafik, er primært brugt til logoer, ikoner, og nogle former for illustrationer på computeren. Det er altså et grafisk element, som kan bruges sammen med andet grafik, eller for sig selv.
Men hvorfor er denne type af grafik, i nogle tilfælde, vigtigere end et almindeligt billede format, så som .jpg, eller png?

Fleksibilitet

Fra skærm, til tryk, til kode. En vektor fil, er der, hvor det hele starter. Det er den fil der bliver brugt, når en leverandør, designer, trykker, eller programmør skal have frie tøjler. Vektor er ikke begrænset af størrelse, om det så skal printes på siden af en skyskraber, eller på gulvet af en basket bane.


Størrelsen

HD, Ultra HD, 4K, 8K, 16K… Ligemeget hvilken type skærm du sidder bag, vil en vektor fil altid stå knivskarpt. Vektor er ikke begrænset af pixels, så der er ingen undskyldninger for, at logoet ikke er i stort nok format.


Hastighed

Hvis din side benytter sig af mange ikoner, vil de på fleste hjemmesider fremstå som en .png fil, men hvis du vil have den optimale løsning, er en .svg vejen frem. De fylder mindre i fil størrelse, som gør, at din side vil loade hurtigere, og virke til alle størrelser skærme, uden at miste kvalitet.

Kvaliteten (komprimering)

Hvis man uploader et almindeligt billede på nettet, går det igennem en masse optimeringer og komprimeringer. Det er så billedet kan indlæses hurtigere på maskinen og samtidig fylder mindre, men hvad sker der, hvis det samme billede bliver optimeret og komprimeret om, og om igen?
I kender det måske fra studietiden, da i fik en papirkopi, af en kopi, af en kopi. Til sidst bliver billedet svært at tyde. Det samme sker på computeren.
En vektor fil kan godt blive optimeret, og komprimeret i programmet det bliver lavet i, uden at miste sin læsbarhed.

Related Posts